Vlekken op mijn overhemd, wat nu?

Vlekken op uw overhemd. Een verschijnsel dat we allemaal wel kennen. Een Serafino overhemd is goed wasbaar. Aan de binnenkant van elk overhemd zit een waslabel met de instructies. Dagelijks vuil is eenvoudig te verwijderen, maar zelfs de keurigste persoon loopt in zijn leven wel eens tegen wat onverwachte smetten en vlekken op het overhemd op. Daarom deze korte vlekbestrijdingshandleiding. Moest men vroeger naar apotheek of drogist voor glycerine of thinner of wasbenzine, tegenwoordig biedt bijna iedere supermarkt vlek-verwijderaars, specifiek voor een bepaald soort vlekken. Maar voor wie dergelijke “vlekwegwerkers” niet onmiddellijk bij de hand heeft, blijven er een paar tips gelden.

Wasvoorschriften

Was een shirt met gelijke kleuren op 30 graden en kies hiervoor een fijn wasprogramma. Serafino raadt het sterk af  shirts te drogen in de droger. Het is het beste om deze op een kledinghanger aan de waslijn te hangen. Strijk uw shirt altijd binnenstebuiten en begin bij de kraag. Serafino raadt het aan om shirts op een  hanger op te bergen, omdat het vouwen van shirts onvermijdelijk leidt tot kreuken.

Geef vlekken op uw overhemd niet de kans om op te drogen en langdurig in te trekken. Probeer de schade te beperken door met tissues te deppen (niet wrijven, dat spreidt de vlek allen maar). Over het algemeen is het beste om het shirt te (laten) reinigen. Maar pas op dat bepaalde vlekken tijdig gezien en/of gemeld worden. Sommige vlekken op uw overhemd worden namelijk door hoge was- en strijktemperaturen juist gefixeerd.

Oplossingen voor de meest voorkomende vlekken op uw overhemd:

 

Ballpoint-/inktvlekken: kunnen met alcohol opgenomen worden, tenzij de verfstoffen van het hemd niet tegen alcohol kunnen. Probeer het eerst even op een minder opvallend stukje. Na het deppen met alcohol het shirt wassen.

Bier: vlekt in tegenstelling tot het vaak luid verkondigde “bier vlekt niet” wel degelijk, maar deze vlekken kunnen zonder meer uitgewassen worden.

Make-up vlekken: op uw overhemd te danken aan poeder of mascara van eigen of andermans vrouw, of aan eigen gebruik van bijvoorbeeld “face-bronzers” goed insmeren met vloeibaar wasmiddel, laten intrekken, uitspoelen en zo snel mogelijk wassen.

Bloedvlekken: met koud of zeer lauw water uitwassen. Te heet water fixeert de vlek. Oudere bloedvlekken moeten geweekt worden in een sterk biologisch wasmiddel.

Melkvlekken: met warm water wegdeppen en daarna het hemd langdurig laten weken in een lauw sop.

Eigeelvlekken: met lauw water en zeep onmiddellijk te lijf gaan, eventueel de vlek laten weken alvorens het shirt gewoon te wassen. Eiwit beslist met koud water uitspoelen, eventueel laten weken in biologisch wasmiddel.

Rode-wijnvlekken: moeten onmiddellijk gedept worden met tissues. Vergeet de veel verkondigde zouttruc. Zout zou de vlek weg laten trekken, maar levert alleen maar een grote knoeiboel op als je dit bij kleding probeert. Zout helpt wel (een beetje) bij tafellakens en tapijten. Spoelen met veel water en eventueel opbleken of betten met verdund citroenzuur. Witte wijn-vlekken direct uitspoelen met koud water.

Fruitvlekken: zijn een bijzonder hardnekkig soort. Snel ingrijpen door spoelen met koud water is geboden. Het helpt om daarna met warm water een papje van een wasmiddel te maken en daarmee de vlek in te smeren en goed te laten weken. Een methode die zeker nodig is bij banaanvlekken (te danken aan te mobiele babyvruchthapjes). Bij witte shirts kun je het restant van een vlek proberen te verwijderen met verdund bleekwater.

Koffie- en theevlekken: snel inwrijven met zeepwasmiddel en wassen.

Tomatenvlekken: te danken aan puree, ketchup of sap met lauw water uitspoelen en dan langdurig laten weken in sop.

Vetvlekken: worden bestreden door te deppen het met wasbenzine.

Gras: kan zoals rollebollers-in-witte-hemden weten, zeer solide vlekken geven. Oplossen met alcohol brengt soelaas, evenals goed deppen met zeep of vloeibaar (gemaakt) wasmiddel. Witte shirts kunnen eventueel nog gebleekt worden met verdund bleekwater.

Was- en kaarsvlekken: eerst laten drogen, daarna loskrabben en het restant tussen twee tissues met een hete bout eruit strijken (pas op bij stoffen die je niet te heet mag strijken). Daarna nadeppen met alcohol en wassen.

Lak- en verfvlekken: dienen beslist onmiddelijk behandeld te worden. Leg een schone doek onder de vlek en doorweek en dep de verf- of lakvlek met verfverdunners als terpentine of wasbenzine.

Lipstickvlekken: ,het gebeurt, Connie Francis had niet voor niets de wereldhit "Lipstick on your collar!" Onmiddellijk met alcohol deppen en met vloeibaar (gemaakt) wasmiddel wassen.